Sain tartunnan. Mitä nyt?

Kun sinulla on todettu C-hepatiitin vasta-aineet veressä, hakeudu jatkotutkimuksiin esimerkiksi omalle terveysasemalle ja noudata lääkäriltäsi saamiasi ohjeita. Lääkäri arvioi terveydentilasi, suunnittelee jatkotutkimukset ja tekee sinulle lähetteen C-hepatiitin hoitamista varten. Toistaiseksi C-hepatiitti hoidetaan erikoissairaanhoidossa, mutta lähitulevaisuudessa mahdollisesti perusterveydenhuollossa tai päihdeklinikalla.

Jatkotutkimuksilla selvitetään maksan tila ja suunnitellaan lääkehoito ja sen aikataulu. C-hepatiitti voi myös parantua itsestään, jolloin hoitoa ei tarvita lainkaan.

Huolehdi terveydestäsi hyvin. Muista levätä riittävästi ja syödä monipuolisesti. Alkoholin ja muiden päihteiden käyttö rasittavat maksaa, joten vältä niitä. Myös jotkut lääkkeet ja luontaistuotteet kuormittavat maksaa. Käytä lääkkeitä vain lääkärin ohjeiden mukaisesti ja vältä luontaistuotteiden käyttöä. Maksa-arvoja on syytä seurata verikokein erityisesti lääkitysmuutoksia tehtäessä ja vakaassakin tilanteessa vähintään vuosittain.

Koska C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä, on tärkeää suojata itsensä ja muut ihmiset niin, ettei verikontaktia pääse syntymään. Hoida haavat kuntoon, hävitä terveyssiteet huolellisesti, käytä vain omaa hammasharjaa, partakonetta ja lävistyskoruja. Jos käytät huumeita pistämällä, älä jaa niiden käyttöön liittyviä välineitä muiden kanssa.

Hoitohenkilökunnalle on hyvä kertoa tartunnasta, kun asioi muualla terveydenhuollossa. Sinua hoitavilla henkilöillä on vaitiolovelvollisuus sairauksiesi suhteen. Se, missä vaiheessa kerrot lähipiirillesi tartunnastasi, on sinun itsesi päätettävissä. Kaikille ei tarvitse kertoa heti.

C-hepatiitti voi tarttua äidistä syntymättömään lapseen. Tartunnasta kannattaa kertoa äitiysneuvolassa. Jos olet synnyttänyt, kun sinulla on C-hepatiitti, lapsi kannattaa testata. Suomessa lapsi testataan rutiiniluonteisesti synnytyksen jälkeen, jos äidillä on C-hepatiitti.

Vaikka sinulla on todettu hepatiitti, hygienia on itsesikin vuoksi erittäin tärkeää, sillä hepatiittiviruksia on useita eri tyyppejä, joten voit saada edelleen uutena tartuntana toisentyyppisen viruksen tai esim. HIV:n.

Tartunnan toteamisen jälkeen lääkäri arvioi maksasi tilan ja päättää sen mukaan milloin hoito aloitetaan. Tartunnan jälkeen on huolehdittava siitä, ettei tartuta virusta muihin.