Asuminen C-hepatiittipositiivisen kanssa

C-hepatiittipositiivisen kanssa asuvan on hyvä tietää perusasiat C-hepatiitista. Se helpottaa yhteistä arkea. Oikeaa tietoa saatuaan on helpompi olla tukena.

Joillekin C-hepatiittia sairastaville ihmisille virus aiheuttaa oireita, jotka saattavat vaikuttaa hänen jokapäiväiseen elämäänsä. C-hepatiitti on kuitenkin parannettavissa. Hoidot ovat kehittyneet eivätkä tablettihoidot aiheuta enää niin paljon sivuvaikutuksia kuin aiemmin käytetty interferonihoito.

On hyvä muistaa, että virus ei tartu halailusta ja suukottelusta eikä tavanomaisen sosiaalisen kanssakäymisen kautta.

Miten voin auttaa?

​Hanki luotettavaa tietoa C-hepatiitista. Kun sinulla on asianmukaista tietoa tarttumistavoista, oireista, hoidosta sekä hoidon sivuvaikutuksista, ymmärrät tartunnan saanutta paremmin. Tieto vähentää C-hepatiittiin liittyvää pelkoa ja vääriä käsityksiä.

Apua hoidon aikana

C-hepatiitti voidaan ja kannattaa hoitaa. Läheisten kannattaa myös kannustaa C-hepatiittiin sairastunutta hakeutumaan hoitoon. Aiemmin käytetyt interferonihoidot olivat raskaita ja pitkäkestoisia ja niillä oli useita fyysisiä ja henkisiä sivuvaikutuksia. Nykyisin C-hepatiittia hoidetaan yhä useammin tablettilääkityksillä, joilla on vain vähän sivuvaikutuksia. Kaikkien hepatiittihoitojen sivuvaikutukset menevät ohi, kun hoitojakso on loppunut.

Läheisen tukeminen sairauden aikana on aina iso asia. On tavallista, että sinäkin voit tuntea väsymystä ja turhautuneisuutta. Mikäli huono olo jatkuu pidempään, kannattaa olla yhteydessä omaan lääkäriin, joka voi tarvittaessa tukea sinua tilanteessasi.