C-hepatiitin itsehoito

Terveelliset ja säännölliset elämäntavat tukevat elämää C-hepatiittipositiivisena. Varsinaista itsehoitoa krooniseen C-hepatiittiin ei ole, mutta joitakin seikkoja huomioiden voit vaikuttaa sairautesi etenemiseen.

Alkoholi ja muut päihteet

Alkoholi vahingoittaa maksaa. Koska myös C-hepatiitti on maksan sairaus, maksan rasittamista on hyvä välttää. Alkoholia on siksi syytä käyttää hyvin vähän tai lopettaa käyttö kokonaan. Alkoholin ja huumeiden käyttö hoidon aikana huonontaa selvästi hoitotuloksia. 

Ruokavalio ja ylipaino

Hedelmät, vihannekset ja hyvät hiilihydraatit sekä proteiinit ovat maksalle helppoja hajottaa. Juo paljon vettä. Vitamiineja tai kivennäisaineita ei kannata käyttää yli suositeltujen määrien. Ylipaino rasittaa maksaa. Jos olet ylipainoinen, terveellisen ruokavalion merkitys on vielä suurempi. Lisätietoa maksasairaudesta ja ruokavaliosta löydät Munuais- ja maksaliiton esitteestä.

Liikunta

Säännöllinen liikunta on hyväksi. Liikunta parantaa mielialaa, auttaa unettomuudessa ja tukee painonhallintaa. Henkilöiden, joilla on hepatiitti C, on suositeltavaa harrastaa kevyttä tai kohtuullista liikuntaa. Jo päivittäinen kävely voi vahvistaa immuunijärjestelmää ja parantaa unenlaatua. 

Tupakointi

Tupakoinnin lopettamisen edut ovat selkeitä. Jos koet olevasi valmis lopettamaan, mutta se ei onnistu yksin, hae lopettamiseen apua.

Lääkkeet

Koska C-hepatiitti on maksan sairaus, vaikuttaa se maksan kykyyn hajottaa joitakin lääkeaineita. Kerro lääkärillesi, että sinulla on C-hepatiitti, kun sinulle määrätään lääkkeitä. Lääkärisi tietää tällöin valita valmisteen, joka rasittaa maksaa mahdollisimman vähän. Ilman reseptiä saatava parasetamoli rasittaa maksaa.

Myös ilman reseptiä myytävien lääkkeiden ja luontaistuotteiden turvallisesta käytöstä kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Jotkut luontaistuotteet ovat haitallisia maksalle. 

Terveellisten elämäntapojen lisäksi maksa-arvojen seuraaminen terveyskeskuksessa 1-2 kertaa vuodessa on suositeltavaa.