C-hepatiitti ja huumeet

C-hepatiitti tarttuu erittäin helposti likaisten neulojen ja ruiskujen välityksellä. Tartunnan voi saada myös yhteisistä filttereistä ja aineiden sekoitusastioista. Käytä siis aina vain omia käyttövälineitä! Muista vaihtaa käytetyt välineet puhtaisiin.

Jos käytät huumeita pistämällä, C-hepatiittitestissä olisi hyvä käydä 6 kuukauden välein. Testejä tehdään terveysasemilla, mutta jos et halua asioida niissä, voit päästä testiin monissa neulanvaihtopisteissä. Ajantasaiset neulanvaihtopisteiden yhteystiedot löydät vinkki.info -sivustolta. Pisteissä voi asioida nimettömänä ja maksutta. Palveluja saadakseen ei tarvitse olla päihteetön tai edes tavoitella sitä.

Suurimmilla paikkakunnilla terveysneuvontapisteet tekevät C-hepatiittitestejä nimettömänä. Joissakin pisteissä testejä tehdään myös pikatesteinä, jolloin testin tuloksen saa heti. Pikatestaus on kuitenkin vielä harvinaista ja siksi sinun kannattaa varautua laskimosta otettavaan verinäytteeseen. Jos testin tulos on positiivinen, henkilökunta ohjaa sinut jatkotutkimuksiin.  

Pistä turvallisemmin ja käytä kondomia

C-hepatiitti tarttuu likaisten käyttövälineiden välityksellä erittäin helposti, vaikka olisit täysin oireeton. Siksi on tärkeää, ettet lainaa käyttövälineitäsi toisille. 

Tartunnan saaneen olisi hyvä välttää kaikkia päihteitä alkoholi mukaan lukien. Alkoholi vaurioittaa maksaa ja nopeuttaa C-hepatiitin etenemistä maksavaurioon asti.

C-hepatiitti ei estä opiskelua tai työssä käyntiä eikä myöskään seksielämää. Sinun ei ole pakko kertoa C-hepatiittitartunnasta ihmisille, jos et halua, kunhan muistat huolehtia siitä ettet levitä tartuntaa eteenpäin. Seksin aikana, etenkin satunnaisissa seksikontakteissa, kannattaa käyttää kondomia.

Sinun kannattaa opetella pistämään huumeita mahdollisimman vähin riskein. Katso videolta ohje turvallisempaan pistämiseen tai lue lisää turvallisemmasta pistämisestä Turvallisemman pistämisen opas.

Muuta tärkeää

C-hepatiittiin ei ole rokotetta eikä se koteloidu. Koteloituminen on urbaani legenda, joka elää vuodesta toiseen olematta totta. Vältä tatuoinnin tai lävistysten ottamista vankilassa. Älä jätä likaisia käyttövälineitä lasten leikkipaikoille. Pakastaminen ei tapa C-hepatiittivirusta. Virus voi elää käytetyn neulan tai ruiskun sisällä useita päiviä.

Hoito

C-hepatiittihoito edellyttää kykyä sitoutua hoitoon, tarvittaviin tutkimuksiin ja lääkärin ja hoitajan tapaamisiin. Huumeita käytettäessä sitoutuminen voi olla vaikeaa. Aloitettu, mutta kesken jäänyt hoito voi hankaloittaa uuden hoidon aloittamista ja huonontaa lääkityksen tehoa. Hoitoon pääseminen ei enää vaadi ehdotonta päihteettömyyttä, mutta se vaatii hyvää kykyä sitoutua koko hoidon ajan päivittäiseen lääkkeenottoon, laboratoriokokeisiin ja tarvittaessa muihin tutkimuksiin sekä sovittuihin käynteihin hoitavassa yksikössä.

Korvaushoito on yksi tapa vähentää C-hepatiittitartunnan riskiä. Suomen uuden C-hepatiittistrategian mukaisesti vuoden 2018 aikana opioidikorvaushoidossa oleville tulisi järjestää C-hepatiitin hoito. Jos olet korvaushoidossa, ota asia esiin omalla korvaushoitoklinikallasi.

Pitkän aikavälin tavoitteena on C-hepatiitin hävittäminen Suomesta hoitamalla kaikki viruksen kantajat maksavaurion asteesta riippumatta.

C-hepatiitti voidaan hoitaa korvaushoidon aikana. Kysy asiasta korvaushoitoklinikaltasi.