Jos et ole kosketuksissa infektoituneen veren kanssa, et voi saada tartuntaa. Vaikka altistuisitkin verelle, sinulla itselläsi täytyy myös olla avoin haava tai limakalvovaurio, josta veri pääsee sinun verenkiertoosi. Virus tarvitsee aina molemminpuolisen verikontaktin tarttuakseen.
C-hepatiitti ei tartu halaamalla, kättelemällä, suutelemalla, juomalla samasta lasista tai syömällä yhteistä ruokaa. Jos C-hepatiittipositiivisella on verta vuotava haava, on haava suojattava laastarilla tai sidetaitoksella ja veriroiskeet siivottava pois huolellisesti.
Vaikka pieni tippa sairastuneen verta riittää tartuttamaan päästessään kosketuksiin sinun veresi kanssa, ei C-hepatiittia tarvitse pelätä. On tärkeää, että kaikilla läheisillä on oikeaa tietoa C-hepatiitista. Tällöin tartunnasta on helpompi puhua.
Kuinka perhe ja ystävät voivat välttyä tartunnalta?
Kun käyttää C-hepatiittiin sairastuneen henkilön kanssa samoja tavaroita, josta voi saada viillon tai naarmun (kuten saksia, hammasharjaa, partateriä, klemmareita, ompeluneuloja), tartunta voi olla mahdollinen. Riski tartuntaan on kuitenkin hyvin vähäinen.
On suositeltavaa, että henkilö, jolla on C-hepatiitti, pitää henkilökohtaisia hygieniavälineitään erikseen sovituissa paikoissa. Näin perheenjäsenet, ystävät ja kanssa-asujat välttyvät käyttämästä niitä vahingossa. Samat ohjeet koskevat ihon lävistäviä koruja, kuten korva- tai lävistyskoruja.
Jos olet vakituisessa suhteessa ja kumppanillasi on C-hepatiitti, kondomia ei tarvitse käyttää, kun harrastaa seksiä. Asiasta kannattaa kuitenkin keskustella yhdessä kumppanin kanssa ja sopia yhdessä suojautumisesta. Kuukautisten aikana C-hepatiittitartunnan riski seksin yhteydessä lisääntyy. Tällöin kondomia on hyvä käyttää.
Kondomia kannattaa käyttää satunnaisissa seksisuhteissa. Kondomi suojaa myös muilta seksitaudeilta. |