Epäiletkö, että sinulle on myyty/annettu jotakin muuta ainetta kuin mitä olet aikonut hankkia? Osallistu tutkimukseen!

Päivitetty 11.5.2022

Lataa tulostettava tiedote tästä.

Kadulta labraan -tutkimuksen huumejäämänäytteiden kerääminen on alkanut

Tutkimukseen voi tuoda tyhjiä, huumejäämiä sisältäviä näytteitä. Näytteiden aiempi sisältö tutkitaan laboratoriossa. Voit hakea myöhemmin tiedon tuomastasi näytteestä löydetyistä aineista nimettömänä. Näytteitä vastaanottavilla työntekijöillä on vaitiolovelvollisuus eikä tutkimuksessa kerätä henkilötietoja.

Minkälainen näytteen pitää olla?

Tutkimukseen otetaan vastaan huumeiden säilyttämiseen käytettyjä pusseja, lääkekuppeja, ruiskuja yms. Ei kuitenkaan ruiskuja, joita on käytetty suonensisäiseen käyttöön. Keräämme vain huumejäämiä sisältäviä näytteitä. Emme voi ottaa vastaan näytteitä, joissa on jäljellä käyttöön soveltuva määrä huumetta.

Miten näytteet tutkitaan?

Näytteet analysoidaan kerran kuukaudessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuskemiayksikön laboratoriossa. Näytteet analysoidaan nestekromatografi-massaspektrometrisesti psykoaktiivisten aineiden osalta. Pitoisuuksista ei ole mahdollista saada tietoa.

Miten ja milloin saan tietää mitä tuomassani näytteessä oli ollut?

Ilmoitamme tällä sivulla, kun tiettynä ajanjaksona kerättyjen näytteiden tulokset ovat valmistuneet. Analyysituloksen voi tulla kuulemaan nimimerkkiä vastaan. Tulos annetaan vain suullisesti. Samalla voimme keskustella löydetystä aineesta ja sen käytöstä.

6.4 - 6.5. välillä kerättyjen näytteiden tulokset eivät ole vielä valmistuneet.

Ilmoitamme tuloksien valmistumisesta myös Facebook-sivullamme.

Missä ja milloin tutkimukseen voi osallistua?

Näytteitä kerätään Helsingissä, mutta myös muut kuin helsinkiläiset voivat tuoda näytteitä tutkimukseen. Näytteitä kerätään vuoden 2024 huhtikuun loppuun asti. Emme voi ottaa vastaan postissa lähetettyjä näytteitä.
Näytteitä voi tuoda ja tuloksia tulla kuulemaan näissä paikoissa:

Päivätoimintakeskus Sörkan Symppis (Helsingin kaupunki)

Tiistaisin klo 10.00-15.00, Pääskylänrinne 5 B (klikkaa karttaa). Katso mahdolliset poikkeukset aukioloaikoihin Symppisten Facebook-sivulta.

Matalan kynnyksen kohtaamispaikka Opastin (Tukikohta ry)

Keskiviikkoisin klo 12.00-15.30, Opastinsilta 8 (klikkaa karttaa). Katso mahdolliset poikkeukset aukioloaikoihin Tukikohdan Facebook-sivulta.

Matalan kynnyksen kohtaamispaikka Mesta (Kipinä ry)

Keskiviikkoisin klo 16.30-18.00, Josafatinkatu 15 (klikkaa karttaa). Katso mahdolliset poikkeukset aukioloaikoihin Kipinän Facebook-sivulta.

 

Päivätoimintakeskus Itiksen Symppis (Helsingin kaupunki)

Torstaisin klo 10.00-15.00, Turunlinnantie 14 A (klikkaa karttaa). Katso mahdolliset poikkeukset aukioloaikoihin Symppisten Facebook-sivulta.

 

Poikkeukset keräysaikoihin

Helatorstaina 26.5. ei vastaanottoa Itiksen Symppiksessä.

Kadulta labraan 2018-2019 tutkimuksen tulokset

Aiemman, vuodenvaihteessa 2018-2019 toteutetun pilottitutkimuksen tuloksiin voi tutustua osoitteessa https://www.vinkki.info/kadultalabraan

Lisätietoja

Teemu Kaskela, tutkija, [email protected], 050-4300545 (arkisin kello 9-16), Wickr: tutkijateemu

Janne Nahkuri, [email protected], 050-5981241, Wickr: vinkkijanne

Seuraa meitä Facebookissa: https://www.facebook.com/kadultalabraan

Tutkimuksen rahoittaa Koneen säätiö