C-hepatiittitestiin kannattaa hakeutua aina, jos tartunta askarruttaa. Yksin tai epätietoisuuteen ei kannata jäädä!
Testiin ei kuitenkaan ole mitään syytä, mikäli ei ole altistunut infektoituneelle verelle. C-hepatiitti ei tartu tavanomaisen kanssakäymisen kautta.
Jos läheinen on käyttänyt huumeita pistämällä yhteisillä käyttövälineillä tartunnan saaneen perheenjäsenen tai ystävän kanssa, on erittäin suuri todennäköisyys sille, että virus on tarttunut. Tällöin testeihin kannattaa hakeutua mahdollisimman pian. C-hepatiitin itämisaika on noin 1-4 kk. Jos testi tehdään heti altistumisen jälkeen ja on negatiivinen, kannattaa hakeutua uuteen testiin noin 4 kuukauden kuluttua.
Tuleeko lapset testata?
Mikäli tartunnan saanut perheenjäsen on huolehtinut tavanomaisista varotoimista, ei lapsia tarvitse viedä testeihin. Todennäköisyys sille, että lapset olisivat saaneet tartunnan on hyvin pieni.
Voiko C-hepatiitti tarttua äidistä lapseen synnytyksen aikana?
C-hepatiitti voi tarttua tartunnan saaneelta äidiltä lapseen synnytyksen tai imetyksen aikana, vaikka tarttuminen näin on harvinaista. Jos on raskaana, tartunnasta on hyvä kertoa äitiysneuvolassa, jotta tilanteeseen osataan varautua. Ensisijaista on ehkäistä tarttuminen lapseen.
C-hepatiitti ei ole este raskaudelle, eikä epäily tartunnasta johda automaattisesti odottavan äidin erityisseurantaan. Vaikka äitiysneuvolassa otetaan verikokeita, ei C-hepatiitti kuulu seulottaviin viruksiin. Jos siis haluat C-hepatiittitestin äitiysneuvolassa, tulee sinun pyytää sitä erikseen. C-hepatiitti on kätevää testata samanaikaisesti HIV:n kanssa.
Jos äidillä on C-hepatiitti, imetys ei lisää taudin tarttumisriskiä lapseen, jos äidillä ei ole HIV-infektiota ja rinnanpäät ovat ehjät.
C-hepatiitti ei tartu tavanomaisessa kanssakäymisessä, kuten suudellessa tai halatessa. |