C-hepatiittikampanja 2019 Osa 1

VerkkoVinkki
18.11.2019

MIKA ON C-HEPATIITTI?

C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka tarttuu veren välityksellä. Viruksen yleisin tartuntatapa on suonensisäisen päihteidenkäytön yhteydessä, kun käyttövälineitä jaetaan kahden tai useamman ihmisen kesken. Tartunnat muilla tavoilla ovat Suomessa harvinaisia. Päästessään elimistöön virus alkaa lisääntyä ja vahingoittaa vähitellen maksan toimintaa. Pitkällä aikavälillä C-hepatiitti aiheuttaa maksan sidekudoksen lisääntymistä ja voi johtaa kirroosiin sekä altistaa maksasyövälle. Kirroosi (pysyvä maksavaurio) kehittyy 20 vuoden sisällä joka viidennelle kroonista C-hepatiittia sairastavalle henkilölle.

Lukuja Suomesta:

C-hepatiitti on noin 20 000 ihmisellä

Vuosittain kirjataan noin 1200 uutta tartuntaa

Päihteitä pistämällä käyttävistä ihmisistä C-hepatiitti on noin kolmella neljästä

C-hepatiitista on mahdollista parantua ja kehollamme on kyky hoitaa tartunta myös ilman lääkkeitä. Noin 15-30 % sairastuneista paranee itsestään. Tartunnoista noin 70-80 % kroonistuu, jolloin kehomme ei kykene hoitamaan tartuntaa ja virus jää pysyvästi elimistöön. Tällöin C-hepatiitti hoidetaan lääkkeillä. Lähes kaikki kroonista muotoa sairastavista paranevat lääkehoidoilla.

C-hepatiittiviruksesta on olemassa geneettisesti hieman erilaisia versioita, joita kutsutaan genotyypeiksi. Tähän mennessä genotyypeistä on tunnistettu 8 eri päätyyppiä ja 90 alatyyppiä. Päätyypit on luokiteltu numeroin 1-8 ja alatyypit pienillä kirjaimilla (esimerkiksi 1a,1b, 2a jne.). Suomessa yleisin genotyyppi on 3 ja vielä tarkemmin alatyyppi 3a. Eri genotyyppejä hoidetaan eri lääkkeillä, mutta osa lääkkeistä on ns. pangenotyyppisiä eli ne tehoavat useaan eri genotyyppiin. Ihminen voi saada samanaikaisesti tartunnan useasta eri genotyypistä. Kun näin käy, puhutaan päällekkäistartunnasta. Eri genotyyppien välillä on eroja siinä, miten helppo niitä on hoitaa ja miten paljon ne vaurioittavat maksaa. Tästä syystä vaikka kahdella henkilöllä olisi molemmilla todettu C-hepatiitti, heidän ei silti kannata jakaa käyttövälineitä keskenään, koska he voivat edelleen tartuttaa toisiinsa C-hepatiittiviruksen eri genotyypin.

Lisätietoa:
www.seonveressa.fi

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.