C-hepatiittikampanja 2019 Osa 2

VerkkoVinkki
22.11.2019

MITEN C-HEPATIITTI VAIKUTTAA TERVEYTEEN? VOIKO C-HEPATIITTIIN KUOLLA?

C-hepatiitti on yleensä oireeton. Vain neljäsosa tartunnan saaneista saa oireita. C-hepatiitin yhteydessä puhutaan usein akuutista ja kroonisesta infektiosta, jotka oireilevat eri tavoin.

Akuutilla infektiolla tarkoitetaan alle puoli vuotta sitten saatua C-hepatiittitartuntaa. Kun C-hepatiitti jää elimistöön tämän jälkeen, puhutaan C-hepatiitin kroonistumisesta.

Akuutissa vaiheessa voi esiintyä pahoinvointia, lihas- ja nivelsärkyjä sekä kuumeilua. Virtsa voi olla tummaa ja uloste harmahtavaa. Joillakin iho ja silmänvalkuaiset saattavat muuttua keltaisiksi ja iho kutista.

Sekä kroonisessa että akuutissa vaiheessa maksa-arvot ovat yleensä normaalit. Joillakin ne voivat olla koholla, jolloin epäily tartunnasta saattaa herätä. On hyvin tyypillistä, että ihminen kantaa elimistössään C-hepatiittivirusta vuosia tietämättään.

Myös krooninen infektio on usein oireeton. Oireiden perusteella ei voida päätellä sitä, miten pahasti C-hepatiitti on vaurioittanut maksaa. Ensimmäiset oireet maksavaurioista voivat näkyä vasta 10-20 vuoden päästä tartunnan saamisesta. Tällöin maksavaurio saattaa olla jo pitkälle edennyt.

Edetessään C-hepatiitti aiheuttaa maksan fibrotisoitumista, maksakirroosia ja maksasolusyöpää. Suomessa todetaan vuosittain noin 2500 maksakirroosia, jotka ovat lähtöisin C-hepatiitista.

C-hepatiitti voi aiheuttaa maksavaurion lisäksi muitakin sairauksia, kuten munuaissairauksia, diabeteksen tai imusolmukesyövän. Yli puolella kroonista C-hepatiitti-infektiota sairastavilla todetaan insuliiniresistenssi, joka lisää riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin

Loppuvaiheen oireet

C-hepatiitista johtuva kirroosi voi viedä maksan lopulta erittäin huonoon kuntoon. Tässä vaiheessa ainoa hoitokeino on maksansiirto. Yksi pitkälle edenneen kirroosin oireista on runsas nesteen kertyminen vatsaonteloon. Tätä tilaa kutsutaan nimellä askites tai askiitti ja se on merkki huonosta ennusteesta. Askitesin kehittymisen jälkeen kuolleisuus on ensimmäisen vuoden jälkeen noin 40%. Muita loppuvaiheen oireita ovat turvotus, verenvuototaipumus sekä maksaperäinen aivosairaus, joka pahimmillaan merkitsee maksakoomaa ja johtaa kuolemaan. Usein kirroosi vaikuttaa myös munuaisten toimintaan ja niiden toiminta saattaa lopulta pettää kokonaan.

Lisätietoa:
www.seonveressa.fi

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.