C-hepatiittikampanja 2019 Osa 3

VerkkoVinkki
25.11.2019

MITEN PÄÄSEE TESTEIHIN?

Kuvassa oleva tieto on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvio. Arvion mukaan mitä pidempään suonensisäinen käyttö on jatkunut, sitä todennäköisemmin on jossain vaiheessa saanut C-hepatiitin ja sitä enemmän olisi syytä käydä testeissä.

Testaaminen aloitetaan yleensä vasta-ainetestillä, joka on monesti saatavilla ns. pikatestinä. Pikatesti otetaan sormenpääverinäytteestä ja siihen on monesti mahdollista päästä nimettömänä. Pikatestin tulos valmistuu vartissa. Aivan tuore tartunta ei näy vasta-ainetestissä, sillä vasta-aineiden muodostuminen kestää 4-16 viikkoa. On myös mahdollista parantua tartunnasta itsestään, joten testaamista ja hoidon aloitusta suositellaan tehtäväksi kolme kuukautta riskitilanteen jälkeen.

Ennen kuin C-hepatiittia voidaan alkaa hoitamaan, pitää tehdä nukleiinihappomääritys, joka kertoo, onko virus aktiivinen vai parantunut itsestään. Nukleiinihappomäärityksestä käytetään puhekielessä toisinaan termiä PCR-testi. Määritys tehdään laskimoverinäytteestä, joka lähetetään laboratorioon ja se ei siten onnistu nimettömänä. Tulos on mahdollista saada muutamassa päivässä tai viikon sisään, riippuen laboratoriosta.

Markkinoille on tullut pikatestejä myös nukleiinihappomääritystä varten. Pikatestillä saa siis sormenpääverinäytteestä tiedon onko C-hepatiitti aktiivinen. Näitä ei tietääksemme vielä ole Suomessa käytössä mutta niiden olemassaolosta ollaan tietoisia ja on odotettavissa, että niiden avulla C-hepatiitin toteaminen tulee jatkossa nopeutumaan ja helpottumaan.

Mitä vasta-ainetestin tulokset tarkoittavat:

Positiivinen tulos vasta-ainetestissä kertoo siitä, että C-hepatiittiviruksen vasta-aineita on kehossa. Se tarkoittaa, että C-hepatiittivirusta on ainakin jossain vaiheessa ollut kehossa. Se ei kerro sitä kannatko edelleen virusta vai oletko parantunut itsestään. Vasta-aineet jäävät kehoon myös sen jälkeen, kun C-hepatiitti on hoidettu. Vasta-aineet eivät suojaa uudelta tartunnalta.

Negatiivinen tulos vasta-ainetestissä kertoo, että et ole ainakaan kolme kuukautta vanhemmissa riskitilanteissa saanut C-hepatiittitartuntaa. Jos riskitilanteesta on aikaa vain muutamia viikkoja, kannattaa käydä testissä myöhemmin uudelleen ja välttää uusia riskitilanteita.

Mitä nukleiinihappomäärityksen tulokset tarkoittavat:

Nukleiinihappomäärityksellä todetaan infektion aktiivisuus. Testistä riippuen sillä saadaan tieto viruksen määrästä ja genotyypistä.

Positiivinen tulos tarkoittaa, että virus on aktiivinen ja lisääntyy maksassa. Lisäksi saadaan tieto genotyypistä, mutta sillä ei välttämättä ole hoidon kannalta enää merkitystä, koska nykyään käytetään pangenotyyppisiä lääkkeitä, jotka toimivat useimpiin viruskantoihin.

Negatiivinen tulos kertoo, että C-hepatiitti on parantunut eikä henkilö enää kanna virusta.

Missä pääsee testeihin:

Testeihin pääsee perusterveydenhuollossa sekä monissa pistovälineiden vaihtopisteissä eli ns. terveysneuvontapisteissä. Olemme koonneet vinkki.info -sivustolle luettelon kaikista Suomen terveysneuvontapisteistä ja mitä palveluita niistä saa, jotta voit katsoa pääsetkö testeihin lähimmässä terveysneuvontapisteessäsi:
https://www.vinkki.info/terveysneuvontapisteet

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.