Huumeidenkäyttö ja hampaiden terveys

VinkkiJuha
13.7.2018

Minkä takia monilla narkkareilla ei ole hampaita? Siis kirjaimellisesti hampaat puuttuvat tai jäljellä roikkuvat ovat mustia. Tuntuu olevan ongelma sekä nopeiden että hitaiden käyttäjien kanssa (en tosin kenenkään naamasta/hampaista pysty lukemaan tarkkaa päihteidenkäyttöhistoriaa, joten saatan olla väärässä).

Mitkä huumausaineet aiheuttavat hammaskalustossa ongelmia? Johtuuko ongelmat aineiden kemiallisista/farmakologisista ominaisuuksista vai jostain muusta? Miten pidän suuterveyteni & hampaat kunnossa, jos käytän (koviakin) huumeita?

Moni asia vaikuttaa hampaiden terveyteen. Suurimpina tekijöinä lienee nestemäistä ainetta otettaessa suussa tapahtuvat ph-muutokset ja mahdolliset liuottavat tekijät (Lakka, gamma). Verenkierto suun seudulla saattaa häiriintyä filtteröimättömien pillereiden pistämisestä ja amfetamiini kuivattaa elimistöä joka vaikuttaa kaikkiin limakalvoihin haitallisesti. Purukumi tai suuvesi ei ole suositeltavaa esim. suoraan metadonin ottamisen jälkeen, olisi parempi huuhdella suu purskuttamalla vettä.

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.