Jalkani ovat alkaneet turvota. Voiko se johtua Subutexin käytöstä?

VinkkiJanne
2.9.2019

Heippa!

Oon käyttänyt Subutexia kymmenisen vuotta ja nyt päivittäin 3 vuotta. En piikitä lainkaan ja päiväannokseni on 2-8 milligrammaa nasaalisesti.

Viimeaikoina jalkoihin on alkanut kertyä nestettä. Sillain oikeesti tosi paljon, että en saa kenkiä jalkaan välillä. Turpoaminen keskittyy jalkapöytiin. Nestettä kertyy vähemmän jos liikun paljon, mutta tää on todella epätavallista.

Voiko Subutex aiheuttaa tällaista, että laskimot eivät enää toimi kunnolla ja neste ei poistu kudoksista? Pitäiskö mun vaihtaa Subun käyttö johonkin muuhun? 

Mitä mulle tapahtuu?

Jalkojen turvotus pitäisi mennä lääkärille tutkituttamaan. Se voi johtua monesta eri asiasta, niin sitä on paha lähteä arvailemaan ilman tutkimuksia.

Jos nyt jotain syytä yrittäisi keksiä, miten se liityisi buprenorfiiniin, niin opioidit vaikuttavat myös monien hormonien toimintaan etenkin pitkäaikaisessa käytössä ja antidiureettisen hormonin erittymisen lisääntyminen voi johtaa turvotukseen. Sitä en osaa sanoa miten eri opioidit eroavat toisistaan hormonaalisten vaikutusten osalta.

Kannattaa myös muistaa, että vaikka elämässä/elintavoissa ei sinänsä olisi tullut muutoksia niin elimistö vanhenee koko ajan ja elimistö ei välttämättä kestä vanhempana sitä mitä se kesti parikymppisenä.

Yksi mitä jalkojen turvotukseen voi kokeilla on tukisukat tai kevyempänä vaihtoehtona tavarataloista saatavat lentosukat. Ideana on, että ne puristavat eniten sukan alaosasta ja puristus vähenee ylöspäin noustessa. Tämä edistää laskimoveren paluuta sydämeen. Silti kannattaa kuitenkin käydä tutkituttamassa, että mistä turvotus johtuu.

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.