Kuinka helposti bentsodiatsepiineihin jää koukkuun ja milloin vieroitusoireet voivat olla hengenvaarallisia?

VinkkiJuho
1.11.2019

Minkä suuntainen on realistinen arvio betsojen koukkuun jäämiseen tai niiden viekkareihin? Milloin selviää paskoilla fiiliksillä ja milloin hengenlähtö voi olla realistista? Niin ristiriitaista tietoa löytyy ellei sitten ole todella yksilökohtaista.

Joskus pidän muutamien päivien taukoja, joskus menee pari levyä ksalolia tai xanaria (1mg) viikonlopussa, jota taas sit kompensoin arkisin lähes päivittäisellä vapottelulla.

Mutta töissä ksaloleilla/xanoreilla on ollut huomattavasti pirteämpi ja sosiaalisempi olo, mutta ei tämä pitkään voi jatkua näin, tolejen on pakko kasvaa jossain vaiheessa. Tarkoitus olisi vedellä ennen töihin lähtöä lähes joka arki se yksi ksaloli tai xanori aamusta vielä pari kk kun stressaavin projekti ohi eli aika säännöllisesti.

Hei!

Kun olet pitänyt taukoja, oletko huomannut mitään vieroitusoireita? Oletko arkisin syönyt siis vain 1mg päivässä aamuisin? Syötkö ksaloleita/xanoreita joka viikonloppu ja miten yleistä on, että silloin menee pari levyä(levy=15mg?) viikonlopussa? Yritän tässä siis kartoittaa tarkemmin minkälaisissa käyttömäärissä tällä hetkellä liikutaan, niin osaan neuvoa paremmin.

Alpratsolaami luokitellaan sekä fysiologisesti että psykologisesti voimakkaasti ja nopeasti riippuvuutta aiheuttavaksi ja sen vieroitusoireiden ajatellaan yleisesti olevan haasteellisempia kuin muiden bentsodiatsepiinien. Käytön lopettamiseen voi myös liittyä muita bentsodiatsepiinejä vaikeampi rebound-ilmiö(tarkoittaa sitä, että lääkkeellä hoidettu oire kuten unettomuus tai ahdistus voi palata lääkityksen päätyttyä takaisin alkuperäistä voimakkaampana). Pitkäaikaisesta bentsojen käytöstä vieroittautuminen on turvallisinta tehdä pienissä askelissa. Tällä sivulla on esitetty aikataulu millä vieroittautumista suositellaan: https://www.benzo.org.uk/manual/bzsched.htm Sama suomeksi: https://www.vinkki.info/sites/default/files/bentsodiatsepiini_hoitomanuaali.pdf

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.