Mikä auttaa vieroitusvaiheen löysään vatsaan?

VinkkiJuho
21.2.2019

Heitän tähän lankaan nyt yhden kysymyksen asiaan, joka vaivaa eniten Gaban vähennysprojektin yhteydessä. Nimittäin jokapäiväinen ripuli ja vatsan ongelmat. Ihan oikeasti.

Miten suosittelette hoitamaan huumeilla aiheutettuja vatsan ongelmia?

Paljon on tietysti jo kokeiltu, ruokavaliomuutoksista ja eri lisäravinteista lähtien, mutta kysyn jos teillä sattuisi olemaan vinkkejä, jotka on itseltä jäänyt tajuamatta.

Vieroitusvaiheen ripulin pitäisi mennä ajan kanssa ohi. Ripulin iskiessä on tärkeää muistaa riittävä nesteytys ja elektrolyyttitasapainosta huolehtiminen. Apteekista saa hyviä elektrolyyttijuomajauheita, joiden käyttö on suositeltavaa, mutta jos sellaista ei ole mahdollista hankkia, kotona voi tehdä nesteytysjuomaa lisäämällä sokeria ja suolaa veteen. Ripulin aikana kannattaa suosia helposti sulavia ruokia, kuten paahtoleipää, banaania ja riisiä. Lääkäriin ripulin takia on syytä hakeutua aina, jos tauti kestää pitkään (yli 3–4 viikkoa) tai jos ripulin oireet ovat voimakkaat: nestetasapaino järkkyy, kuumetta on yli 38, vatsakipu on voimakas tai ulosteessa on verta. Myös kahvi ja tuliset ruoat laittavat mahan löysälle, joten välttäisin tai ainakin rajoittaisin niitä. Konsultoimani ravitsemusterapeutti ehdotti myös FODMAP-ruokavalion kokeilemista, niin että jättäisi pois ainakin vehnän, ohran, rukiin, maidon laktoosin, sipulin, valkosipulin, sienet ja omenan. (https://www.mehilainen.fi/fodmap-ruokavalio)

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.