Minkälaisia haittoja buprenorfiinin pitkäaikaisella käytöllä voi olla? Kannattaako buprenorfiinia käyttää sosiaalisten tilanteiden pelkoon?

VinkkiJuha
29.6.2018

Tekeekö buprenorfiini keholle kuinka pahaa hallaa pitkäaikaisessa käytössä (nasaalisesti). Kuten ylempänäkin on puhuttu niin omallakin kohdalla bupresta ei ole tullut levottomia jalkoja pahempia vieroitusoireita muutemankaan kuukauden käytön jälkee. Bupre tekee minut pieninä määrinä otettuna hyvin virkeäksi ja auttaa ahdistukseen sekä masennukseen hyvin. Onko esim mahdollista saada tuollaisia buprelaastareita sosiaalisten tilanteiden pelkoon sekä ahdistuksen ja saamattomuuden aiheuttamaan masennukseen?

Buprenorfiinin pitkäaikainen käyttö nasaalisti voi aiheuttaa monenlaisia hankaluuksia, osa niistä liittyy käyttötapaan (nenän ja nielun limakalvojen ärtymät ja vauriot), osa taas opioidien pitkäaikaiseen käyttöön. Lisää opioidien pitkäaikaiskäytön seurauksista voit lukea esim. täältä: http://www.fimea.fi/documents/160140/753095/17160_opioidit-opas.pdf

Pitkäaikaisessa käytössä täytyy tietysti huomioida myös käytön addiktiopotentiaali. Jos pitkään lääkitsee ahdistusta tai sosiaalisten tilanteiden pelkoa opioideilla, saattaa olla että kyseisistä tilanteista ei hetken päästä enää selviä lainkaan ilman lääkitystä ja jos sattuu olemaan vieroitusoireita, ahdistus muuttuu vielä pahemmaksi kuin ennen itselääkitystä. Tämä on taas omiaan kaventamaan elinpiiriä ja aiheuttamaan lisää vaikeuksia ja ahdistusta. Olisi hienoa jos voisit käydä juttelemassa ahdistuksestasi luotettavan lääkärin kanssa.

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.