Mitä riskejä ja haittoja Subutexin nenän kautta käyttämiseen liittyy?

VinkkiJuho
3.6.2020

Mitä riskejä ja haittoja subutexin nokittamiseen liittyy? Unohdetaan siis haittavaikutukset mitkä aina liittyy bupernorfiiniin aineena kaikilla nautintotavoilla, niin onko jotain erityistä huomioitavaa nokitettaessa (vs. IV/sublinguaalinen käyttö)? Jos on, voiko haittoja vähentää mitenkään?

Useemman vuoden imuroinut noi ranskanpastillit nenään, nii vois olla aika vihdoin selvittää onko tässä joku talkoosin/pölykeuhkon vaara tai muu. Ei aavistusta sisältääkö noi talkkia ja jos sisältää onko sillä mitään väliä...

Tabletista ei pitäisi juurikaan päätyä tavaraa keuhkoihin, koska suurin osa siitä jää kiinni nenän kuorikoihin ja limakalvoihin. Keuhkoilla on myös kyky kuljettaa ei toivottuja partikkeleita pois keuhkorakkuloista ja keuhkoista, joten sinne kuulumaton pöly pienissä määrissä ei pitäisi aiheuttaa ongelmia elimistölle. Keuhkojen talkoosi sen sijaan aiheutuu huonosti filtteröityjen lääkkeiden pistämisen seurauksena. Tällöin tablettien sidosaineet kertyvät ohuisiin keuhkoverisuoniin ja tämä on hengenvaarallista. Nokittamiseen liittyy lähinnä paikallista ärsytystä ylähengitysteiden limakalvoilla.

On suositeltavaa hienontaa tabletti mahdollisimman hienoksi jauheeksi ennen nokittamista. Suuremmat nokareet ärsyttävät nenää enemmän. Kannattaa myös vuorotella sierainta, johon nokittaa, sen sijaan että käyttäisi aina samaa puolta. Nenäkannulla nenän puhdistaminen on suositeltavaa käytön jälkeen.

Pistäminen on käyttötavoista aina kaikkein riskialttein ja terveydelle haitallisin. Turvallisin käyttötapa Subutexille on käyttää se ohjeen mukaisesti liuottamalla kielen alla.

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.