Mitä vaaroja tulee ottaa huomioon kun käytän olantsapiinia muiden aineiden kanssa?

VinkkiJanne
2.10.2019

Mitä vaaroja tulee ottaa huomioon kun käytän olanzapiinia (ratiopharm) muiden aineiden kanssa?

Olen huomannut ja lukenut että se estää 99% LSD:n toimivuudesta. Olen myös kuullut, että se blokkaa ekstaasin vaikutuksen "95%", joten onko tässä perää?

Miksi voin polttaa sativaa paremmalla menestyksellä verraten indicaan jolloin olen pelokas.
Miksi olanzapin ei blokkaa kannabiksen aiheuttamia psykoosioireita kuten sekavat ajatukset ja paranoia?

Kotiutuessani hoidosta minulle vaihdettiin Olanzapin Zyprexa ---> Olanzapin Ratiopharm, jonka vuoksi leposykkeeni nousi 70--->105 minkä vuoksi jos siinä on sama vaikuttava aine? Leposyke normalisoitui ajan myötä.

>Mitä vaaroja tulee ottaa huomioon kun käytän olanzapiinia (ratiopharm) muiden aineiden kanssa?

Muita aineita on laaja kirjo, joten tässä helpottaisi jos voisit täsmentää kysymystä muutamaan todennäköisimpään aineeseen, joita todennäköisemmin olisit käyttämässä. Tässä voisi olla myös hyvä miettiä mihin tarkoitukseen olantsapiini on määrätty ja miten päihteiden käyttö sopii tähän elämäntilanteeseen varsinkin jos olet vastikään kotiutunut hoidosta. Yleisesti voisi kuitenkin sanoa, että psykoosilääkkeet/neuroleptit aiheuttavat Suomessa merkittävän määrän myrkytyskuolemia, joten varovaisuuteen lienee syytä. (Myrkytyskuolemista taulukoissa 3. ja 4. https://web.archive.org/web/20160201055324/http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto48_2.pdf)

>Olen huomannut ja lukenut että se estää 99% LSD:n toimivuudesta. Olen myös kuullut, että se blokkaa ekstaasin vaikutuksen "95%", joten onko tässä perää? 

Tällä kertaa en lähde sen kummemmin viittaamaan tutkimuksiin, kun Wikipediassa on melko hyvin lähteytettyä tietoa.

LSD:n pääasiallinen vaikutustapa on 5-HT2A serotoniinireseptorin aktivaatio. Vaikutus kohdistuu myös joihinkin muihin serotoniinireseptoreihin sekä mahdollisesti D2 dopamiinireseptorin aktivaatioon.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lysergic_acid_diethylamide#Pharmacology

Olantsapiini taas joko estää tai vastavaikuttaa näissä samoissa reseptoreissa, joten kuulostastaisi hyvin loogiselta, että se estää suurimman osan LSD:n vaikutuksista.
https://en.wikipedia.org/wiki/Olanzapine#Pharmacodynamics

MDMA:n vaikutus perustuu serotiinin ja vähäisemmissä määrin dopamiinin ja norepinerfiinin vapautumiseen ja takaisinoton estoon. Näiden välittäjäaineiden antamat viestit siis lisääntyisivät mutta olantsapiini on ainakin osittain kilpailemassa näiden välittäjäaineiden kanssa samoista reseptoreista päinvastaisilla vaikutuksillaan, joten vaikutukset jäänevät vaatimattomiksi.

Voisi siis arvella, että kaikkien tällaisten serotonergisten päihteiden kohdalla menee vain rahat hukkaan jos on neuroleptilääkityksellä.

>Miksi voin polttaa sativaa paremmalla menestyksellä verraten indicaan jolloin olen pelokas.
>Miksi olanzapin ei blokkaa kannabiksen aiheuttamia psykoosioireita kuten sekavat ajatukset ja paranoia?

Kannabis taas toimii kannabinoidireseptorien kautta, joten olantsapiini ei pääse ainakaan suoraan estämään kannabiksen vaikutuksia samalla tapaa kuin LSD:n ja MDMA:n kohdalla. Tässäkin voi olla yksilöllistä vaihtelua ja jos olantsapiinilääkityksesi taustalla on mitään psykoosi/skitsofreniatyyppistä sairautta niin voi olla, että sinulla on herkkyyttä kokea tämän tyyppisiä vaikutuksia.

Sativa-Indica kysymystä en osaa kommentoida. Yksilöllinen reagointi yhdistettynä kannabislajikkeiden erilaisiin kannabinoidiprofiileihin muodostavat monimutkaisen kokonaisuuden ja oma tietämykseni ei riitä asian kommentoimiseen. Jos indicasta tulee negatiivisia vaikutuksia niin ehkä sitä kannattaa välttää, oli selitys mikä hyvänsä.

>Kotiutuessani hoidosta minulle vaihdettiin Olanzapin Zyprexa ---> Olanzapin Ratiopharm, jonka vuoksi leposykkeeni nousi 70--->105 minkä vuoksi jos siinä on sama vaikuttava aine? Leposyke normalisoitui ajan myötä.

En osaa sanoa miksi käytännössä sama lääke aiheuttaisi tällaisen muutoksen. Voiko olla, että lääkitys ei ole tässä isoin muutoksen aiheuttaja vaan kotiutumiseen liittyvät muutokset? Lisääntyikö stressi kotiutuessa?

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.