Nokkosihottuma buprenorfiinin käytön jälkeen

VinkkiJuho
28.9.2018

Onko kyseessä allerginen reaktio, jos buprenorfiini noin vuoden tauon jälkeen aiheutti nokkosihottumaa muistuttavaa kutisevaa ihottumaa? Mitään muuta allergiaoireisiin viittavaa en havainnut. Taustalla myös hiljattain koettu alkoholiperäinen akuutti haimatulehdus, jos sillä jotain merkitystä. Otin nenän kautta, ihottuma tuli käsivarsiin ja jalkoihin.

Onko sinulla aikaisemmin tullut vastaavia oireita? Otitko pelkästään buprenorfiinia vai oliko valmisteessa mukana naloksonia?

Yliherkkyys jompaan kumpaan voisi aiheuttaa kuvailemiasi oireita.

Terveyskirjastossa lukee nokkosihottumasta:

Nokkosihottumaa eli urtikariaa on joka viidennellä ainakin kerran elämässä. Nokkosihottuma on vain oire, jonka syy jää useimmiten tuntemattomaksi. Epäillään, että akuuteissa, muutaman päivän tai muutaman viikon pituisissa nokkosihottumissa oireen laukaisijana on jokin tavallinen virus, joka ei useinkaan aiheuta hengitystie- tai vatsaoireita. Muutamalla prosentilla kyseessä on allerginen reaktio. Usein tarvitaan kahden tai useamman tekijän vaikutusta yhdessä esim. ruoka-aine ja rasitus tai nuhakuume ja alkoholin käyttö. Joka toisella on nokkospaukamien lisäksi myös turvotusta, ns. angioedeemaa (ks. «Angioedeema ("allerginen turvotus")»1) esimerkiksi huulissa, kielessä, silmäluomessa, kädessä tai jalassa. - https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00458

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.