Onko Brintellixin (vortioksetiini) kanssa samankaltaisia yhteisvaikutuksia muiden päihteiden kanssa kuin SSRI-lääkkeillä?

VinkkiJanne
2.9.2019

Hei,

Lieneekö Brintellixin (vortioksetiini) kanssa samankaltaisia yhteisvaikutuksia muiden päihteiden kanssa kuin SSRI-lääkkeillä? Eli MDMA lienee iso ei noillakin, ja lieneeköhän muita päihteitä joita kannattaisi ehdottomasti välttää? Tai joissa muita ikäviä sivuvaikutuksia?

Psykedeeleihin (ainakin sieniin ja LSD:hen) SSRI vaikutti aika paljon vaimentavasti mutta ei vaarallisesti, lieneeköhän tuon Brintellixin kanssa sama? Ja mitenköhän alkoholin suhteen? Paketissa lukee ettei tulisi käyttää alkoholia, mutta tuo sama alko-merkintä on niin monessa lääkkeessä ettei sitä tiedä milloin se voi olla oikeasti vakavaa ja milloin ei.

Sen verran uutta ainetta toi, ettei tietoa tunnu löytyvän ainakaan pienellä vaivalla.

Tavallinen SSRI:n ei pitäisi olla suuri riski MDMA:n kanssa, jos lääkettä on syönyt säännöllisesti. Se samalla tavalla latistaa MDMA:n vaikutusta kuin psykedeelien vaikutusta. SSRI:tä käytetään niin paljon, että tästä varmasti löytyisi tapauskertomuksia, jos näillä kahdella aineella olisi yhdessä merkittävä komplikaatioriski. Laimentava vaikutus voi tietysti lisätä sen riskiä, että lähtee kompensoimaan ottammalla isompia annoksia MDMA:ta, mikä taas lisää serotoniinisyndrooman riskiä. Fiksumpaa on tietysti olla ottamatta MDMA:ta, jos on SSRI-lääkityksellä. Ekstaasitablettien MDMA-pitoisuudet ovat nykyään arvaamattomia ja suurella annoksella ongelmia voi tulla jo pelkästä MDMA:stakin.

Vortioksetiini on SSRI mutta sillä on myös niin moninaiset serotoniinivaikutukset, että pitäisi tuntea eri alareseptorien mekanismit tarkemmin, että osaisi sanoa siihen mitään. Redditissä joku oli sitä mieltä, että Vortioksetiinillä serotoniinisyndrooman riski on suurempi koska se aktivoi myös suoraan 5-HT1A-reseptoria. Itse en tunne serotoniinireseptoreja niin tarkkaan, että tietäisin, millä niistä on eniten yhteyksiä serotoniinisyndrooman syntyyn. Varmuuden vuoksi välttäisin serotonergisten aineiden käyttöä vortioksetiinin kanssa. Brintellixin valmisteyhteenvedossa todetaan, että vortioksetiinin vaikutukset serotoniinjärjestelmään johtaa todennäköisesti muutoksiin hyvin monissa välittäjäainejärjestelmissä. Entsyymivaikutukset on myös oma lukunsa yhteiskäytöstä. Näistä syistä on vaikea ottaa kantaa päihteiden yhteisvaikutuksiin vortioksetiinin kanssa.

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.