SNRI, NDRI, sienet, stimulantit ja kannabis

VinkkiJanne
28.6.2021

Hei. Minulla on päivittäin lääkityksenä venlaflaxin ja voxra. Kysymykset:

-Kokeilin sieniä 2g olleeni viikon ilman venlaflaxinia, mutta sienet ei toimineet kuin ehkä 20% ja kun poltin kannabista päälle toimi ehkä 60%, blokkasiko lääkitykseni vaikutukset?

-Ymmärsin että Snri lääkkeeni blokkaa ekstaasin. Olen suunnitellut ottavani esson viikon päästä ja pidän taas viikon tauon venlasta ennen tätä, onko tämä turhaa, liittyykö riskejä jos otan enemmän jos ei toimi? Onko amfetamiinin käyttö ekstaasin kanssa turvallista?

-Onko amfetamiinin ja kannabiksen yhteiskäytössä riskejä? Entä millään näillä yhteisvaikutuksia lääkkeiden tai/ja alkoholin kanssa?

Hei

Venlafaksiini ja yleisesti SSRI- ja SNRI-lääkkeet latistavat sekä psykedeelien, että MDMA:n vaikutusta. Aihe on noussut aivan viime aikoina kiinnostuksen kohteeksi myös MDMA:n ja psykedeelien terapiatutkimuksen yhteydessä.

Loppuvuonna 2020 julkaistiin tutkimus, jossa MDMA-terapia ei ollut auttanut yhtä hyvin henkilöillä, jotka olivat aiemmin olleet SSRI-lääkityksellä. https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-020-05710-w

SSRI-lääkityksellä olleet olivat ensin vähentäneet annostusta asteittain ja sitten olleet ilman lääkitystä viisi kertaa lääkkeen puoliintumisajan verran ennen MDMA-terapiaa. Tämä aika siis ilmeisesti oli liian lyhyt ja johtopäätöksissä todettiin, että tulevissa tutkimuksissa on syytä kiinnittää asiaan huomiota erityisesti pidemmän lääkevieroituksen osalta.

Tutkijat toteavat myös, että asiaan on voinut vaikuttaa muutkin taustatekijät, joten vielä ei ole selvää, että aiempi SSRI-lääkitys on yksin syynä heikompiin tuloksiin. Toisaalta ei ole myöskään selvyyttä, kuinka kauan pitäisi olla ilman lääkitystä, jotta se ei millään tavalla vaikuttaisi MDMA- tai psykedeeliterapiaan. Vaikka lääkeaine olisi poistunut kehosta niin on mahdollista, että serotoniinireseptoreilla kestää pidempään sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen.

Tämä ei ole tieteellinen lähde, mutta tässä viitataan aiempiin tutkimustuloksiin ja haastatellaan itse tutkijoita. Yksi tutkijoista sanoo, että pitää olla useita viikkoja ilman lääkitystä ennen kuin psilosybiiniterapia saadaan toimimaan: https://doubleblindmag.com/how-psychedelics-contraindicate-with-ssris/

MDMA-annosta ei kannata lähteä nostamaan kompensoidakseen SSRI-lääkkeiden vaimentavaa vaikutusta. MDMA voi kuitenkin tyhjentää serotoniinivarastoja ja suuremmilla annoksilla voi olla haitallinen vaikutus serotoniinia erittäviin hermosoluihin, vaikka itse päihdyttävät vaikutukset olisivatkin miedommat, koska nämä mekanismit eivät välttämättä ole riippuvaisia toisistaan. SSRI-lääkityksen seurauksena synapsin jälkeinen hermosolu on epäherkistynyt serotoniinille, minkä takia MDMA ei toimi samalla tavalla, mutta MDMA:n mahdollinen haitallinen vaikutus tapahtuukin synapsia edeltävässä serotoniinia erittävissä hermosolussa, jonka toimintaa SSRI-lääkitys ei ole vaimentanut.

Sen sijaan käyttämäsi Voxra taas lisää ja pitkittää MDMA:n pitoisuutta veressä ja samoin myös Voxran vaikutus voimistuu samalla tavalla. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25655950/

Kysyit myös, onko amfetamiinin käyttö ekstaasin kanssa turvallista. En koskaan sanoisi, että mikään päihteiden tai lääkkeiden käyttö on varmasti turvallista, vaan on erilaisia riskitasoja ja yksilöllistä reagointia. Helpompi on sanoa, jos jokin on varmasti vaarallista. Jos esimerkiksi katsoo tavallisten käsikauppalääkkeiden mahdollisia haittavaikutuksia niin aina voi tulla vastaan se harvinainen henkilö, joka saa harvinaisen, vakavan sivuvaikutuksen, joita tulee ehkä yhdelle sadasta tuhannesta. Ei voi tietää kenen kohdalle sellainen sattuu minkäkin aineen tai yhdistelmän kohdalla.

Amfetamiinin ja MDMA:n samanaikainen käyttö lisää kehon kuumenemista, mikä on huono asia ja rasittaa elimiä ja tämä yhdistelmä lisää myös riskiä hermosoluja vahingoittaviin vaikutuksiin. Amfetamiini lisää dopamiinin ja norepinerfiinin vapautumista ja MDMA:n vaikutuksesta johtuen dopamiinia voi päätyä serotoniinia erittävään soluun, mikä on haitallista sille solulle. Tämä on yksi teoria MDMA:n serotoniinisoluja vahingoittavasta vaikutuksesta. Käyttämälläsi Voxralla saattaa olla samankaltaisia haitallisia yhteisvaikutuksia MDMA:n kanssa.

Amfetamiinin ja kannabiksen yhteisvaikutukset eivät ole akuutisti vaarallisia mutta psyykkisellä puolella ahdistus tai paranoidi ajattelu voi lisääntyä. Jos joidenkin muiden aineiden yhteisvaikutukset vielä mietityttävät niin pyytäisin nimeämään täsmällisesti mitkä yhdistelmät mietityttävät.

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.