Uskaltaako Oxycontin tabletteja pistää suoneen sterifiltattuna?

VinkkiJanne
4.9.2020

Muistelisin, että 2010 tienoilla oli kansantietona ettei sterifiltit riitä, koska oxyt sisältää talkkia tai jotain muuta haitallista pientä sidosainetta, joka tulee sterifiltteristä läpi, minkä takia olisi syytä käyttää tehokkaampia (ja kalliimpia) micron-filttereitä. Toisaalta onhan tässä sterifilttien mallikin muuttunut muovipaperisesta nykyiseen vihreämetalli(?)kärkiseen versioon, mikä saattaa vaikuttaa.

Eli mikä on asian laita? Uskaltaako oxyjä käyttää suonensisäisesti pelkän sterifilsun läpi vai olisiko syytä hifistellä paremmilla välineillä?

Oxycontineissa depot-ominaisuus on tehty matriisirakenteella ja mietin että voisiko sen polymeerit hajota tablettia murskatessa niin pieniksi, ettei niitä voi havaita silmällä samoin kuin mikromuovit.

Viime vuoden Terveysneuvontapäivillä sterifilttereiden valmistaja piti lyhyen 6min esityksen, joka on nähtävissä täältä heti tallenteen alusta https://www.youtube.com/watch?v=fVbpqx6JdGI

Esityksessä kerrotaan, että sterifiltteri suodattaa pois 93% partikkeleista, jotka ovat isompia kuin 10 µm (mikrometri tai mikroni) ja 90% partikkeleista, jotka ovat isompia kuin 5 µm ja että tähän tulokseen on päästy, kun filtterien toimintaa on testattu heroiinilla, Subutexilla, Ritalinilla, Oxycontinilla ja Skenan-nimisellä morfiinivalmisteella.

Esityksen mukaan pienimmät keuhkojen verisuonien halkaisija on 7 µm, joten sitä isommat partikkelit olisi hyvä saada suodatettua pois, etteivät ne tuki näitä suonia.

Tässä jää tietysti mietityttämään, että entäs ne 10% partikkeleista, jotka ovat isompia kuin 5 µm tai ne 7% partikkeleista, jotka ovat isompia kuin 10 µm.

Itse ehkä päättelisin tästä, että sterifiltterin käyttö ei tee lääkkeiden pistämisestä sidosaineiden osalta 100% haitatonta, mutta se sidosainekuorma on huomattavasti pienempi kuin ilman filtteriä.

Uusissa vihreissä sterifilttereissä on täysin sama filtterikalvo kuin niissä vanhoissa valkoisissa. Ainoa ero on, että niillä uusilla vihreillä filtteröinnin pitäisi onnistua nopeammin, koska siinä on leveämpi sisäänotto. http://www.apothicom.org/sterifilt-FAST-filtration-general-presentation.htm

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.