Voiko minulla olla C-hepatiitti?

VinkkiJuho
23.2.2019

Tätä tuossa alussa kysyttiinkin, mutta tuo 80% tilasto siitä et IV-käyttäjille on c-hep, b-hep, hiv sekä tyyliin SARS JA krimin gongon verenvuototauti (:D)

Mutta siis käytän aina puhtaita päihdepalvelusta saatuja värkkejä joten minikoikoiko tuo mahdollisuuden lähes nollaan. Pari kertaa oon pessy pumpun ja neulan (jos osuttu ensimmäisellä suoneen.) neo-antisept aineella jonka jälkeen vielä keittänyt värkkejä. (vai pitäisikö vaihtaa kloriittiin?) Käytän muös sibicortia/hydrocortisonia pistojälkien hävittämiseen. Joten voiko olla että tällä tarkkuudella saattaa joutua tuohon 80% ryhmään?

Oletko jakanut pistämiseen käytettäviä välineitä jonkun muun kanssa? C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä, ja yleisin tarttumistapa on pistämiseen käytettyjen välineiden jakaminen. Liitteenä olevaan kuvaan on kerätty asioita, joiden kautta C-hepatiittivirus voi tarttua. Kuva on otettu ”Turvallisempaa pistämistä” -oppaasta(https://www.vinkki.info/sites/default/files/turvallisempaapistamista.pdf Kannattaa muistaa, että kyseessä on todella sitkeä virus, joka voi elää kuivuneessa veressä jopa kuusi viikkoa( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24273176 Jos tartunnan mahdollisuus on olemassa, kannattaa käydä testeissä. Voimme selvittää sinulle minne pääset helpoiten testauttamaan C-hepatiitin, jos kerrot missäpäin Suomea asut. Testauspaikkoja voi kysyä myös Wickrin kautta nimimerkillä ”VinkkiJuho”.

Kysyttävää päihteiden käytöstä tai riskien ja haittojen vähentämisestä? Ota yhteyttä verkkoterveysneuvontaan.