Mikä C-hepatiitti on?

C-hepatiitti on maksatulehdus, jonka aiheuttaa C-hepatiittivirus eli HCV. C-hepatiitti tarttuu ihmisestä toiseen yleisimmin veren välityksellä, kun C-hepatiittia sairastavan henkilön käyttövälineitä käytetään uudelleen. C-hepatiitti voi tarttua myös äidistä syntyvään lapseen, sukupuoliteitse sekä lääketieteellisten toimenpiteiden yhteydessä. Tartunnat muilla tavoin kuin pistosvälineiden yhteiskäytön seurauksena ovat Suomessa harvinaisia.

Päästessään elimistöön virus alkaa lisääntyä ja vahingoittaa vähitellen maksan toimintaa. Pitkällä aikavälillä C-hepatiitti aiheuttaa maksan sidekudoksen lisääntymistä ja voi johtaa kirroosiin sekä altistaa maksasyövälle.

C-hepatiitti on ilmoitettava tartuntatauti, mikä tarkoittaa sitä, että lääkärin tulee tehdä diagnoosin jälkeen ilmoitus tartuntatautirekisteriin. Uusia ilmoituksia tehdään nykyään vuosittain noin 1100.

Viruksesta tunnetaan useita eri alatyyppejä, joita kutsutaan genotyypeiksi. Suomessa yleisin genotyyppi on 3. Maailmalla yleisin genotyyppi on 1. Genotyypillä on vaikutusta mm. lääkehoidon valintaan.

C-hepatiittiin ei ole rokotetta, eikä sille tule immuuniksi. Uuden tartunnan voi saada samasta tai eri genotyypistä tai useasta genotyypistä päällekkäin.

C-hepatiitti voi hoitamattomana edetä vakavaan maksavaurioon asti. Eteneminen tapahtuu kuitenkin hitaasti vuosien kuluessa. Krooninen hepatiitti C on maailmanlaajuisesti yksi merkittävimmistä maksasyövän aiheuttajista.

Kuinka yleinen hepatiitti C on?

Suomessa todetaan vuosittain noin 1200 uutta C-hepatiittitartuntaa. Tartuntoja voi olla enemmänkin, sillä osa kantaa virusta tietämättään. On arvioitu, että Suomessa on noin 20 000 C-hepatiittiviruksen kantajaa. Viruksen kantajien määrä kasvaa, koska tartunta on oireeton ja vuosittain uusia tartuntoja on ollut selvästi enemmän kuin hoidettuja tapauksia.

WHO:n arvion mukaan 3 % maapallon väestöstä on C-hepatiitin kantajia. Maailmanlaajuisesti C-hepatiittia on eniten Aasiassa ja Afrikassa.

Suomessa pistoshuumeiden käyttäjistä kolmella neljästä on veressään C-hepatiitin vasta-aineita eli aktiivinen tai parantunut tauti.

C-hepatiitti eli HCV on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka tarttuu veren välityksellä. Suomessa kroonista C-hepatiittia sairastaa noin 20 000 henkilöä.