Miten C-hepatiitti tarttuu?

C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Yleisimmin tartunnan saa huumeiden pistoskäytön seurauksena. Lähes yhtä yleistä on se, että tartuntatapa jää epäselväksi. Tartunnan voi saada epähygieenisissä olosuhteissa otetusta tatuoinnista, lävistyksestä tai akupunktiosta. Myös dopingaineiden käyttö pistämällä on riski.

C-hepatiitti voi tarttua suojaamattoman seksin välityksellä tai äidistä lapseen synnytyksen yhteydessä tai lääketieteellisten toimenpiteiden yhteydessä. Pistosvälineistä veren välityksellä saatu tartunta on kuitenkin tavallisin. Suomessa C-hepatiittia ei voi saada verensiirron yhteydessä, sillä luovutettu veri tutkitaan. Ulkomailla tartunnan voi saada myös verivalmisteiden välityksellä, kuten leikkauksen yhteydessä.

C-hepatiitti ei tartu tavanomaisessa kanssakäymisessä, kuten suudellessa, halatessa tai ruokailuvälineiden kautta. Tartuntaan tarvitaan aina molemminpuolinen verikontakti.

Jos käytät huumeita pistämällä, käytä vain omia käyttövälineitä. C-hepatiitti voi tarttua neulojen ja ruiskujen lisäksi myös yhteisistä aineiden sekoitusastioista tai filttereistä. Älä ota lävistystä tai tatuointia epähygieenisissä olosuhteissa, kuten vankilassa. Satunnaisissa seksikontakteissa käytä aina kondomia myös suu- ja anaaliseksin aikana. Älä jaa hammasharjaa, partakonetta tai muita hygieniatarvikkeita toisten kanssa.

C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Yleisimmin tartunnan saa pistoshuumeiden välityksellä. Tartunnan voi saada myös tatuoinneista tai lävistyksistä.