Verkkoterveysneuvonta

Verkko-Vinkki hanke aloitti terveysneuvonnan salatun verkon Torilauta-sivustolla ja anonyymin Wickr Me-sovelluksessa kesällä 2018. Torilaudan sulkeuduttua terveysneuvonta jatkuu Tor-verkon vastaavilla sivustoilla ja tietenkin myös Wickr:n kautta. Torilaudalla esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia löytyy täältä.

Lokakuussa 2021 aloimme vastaamaan terveysneuvontakysymyksiin myös Tor-verkossa olevan Suomiskene-sivuston erityisen päihdetukipalveluille tarkoitetun osion kautta. Sivusto aukeaa vain Tor-selaimella.

Tavoitteenamme on tarjota hyvässä hengessä rehellistä, ajantasaiseen tutkimustietoon perustuvaa neuvontaa riskitietoisempaan päihteidenkäyttöön. Toimintaamme ohjaa haittoja vähentävä työote, mikä tarkoittaa, että emme tuomitse kenenkään käyttöä, vaan keskitymme siihen, miten vähentää riskejä terveyshaittoihin tai huonoihin kokemuksiin.

Mitä akuutimpi ja henkilökohtaisempi kysymyksesi on, niin sitä suuremmalla syyllä suosittelemme ottamaan yhteyttä Wickr:llä. Nimimerkkimme Wickr:ssä ovat “VinkkiJanne” ja “VinkkiJuho”. Voit halutessassi myös soittaa Wickr-puhelun.

Nyt myös Session kokeilukäytössä.
VinkkiJannen Session ID: 05adfd0e3d9451951ce0245bbad555e0e033aaf3d742931f92923576c8fa6dd979
VinkkiJuhon Session ID: 053acc9fb93506953f246f32d00884455b115c5ad2ab8ca32e62e4cb52fd829741

Wickr:n kautta saat vastauksen paljon nopeammin. Jos joudumme kysymään myös joitain tarkentavia kysymyksiä, se onnistuu paljon sujuvammin Wickr:llä. Tor-verkon sivustoille jätettyihin yleisluontoisempiin ja pidempää selvittelyä vaativiin kysymyksiin vastaamiseen voi mennä parista päivästä viikkoon.

Voit kysyä neuvoa esimerkiksi seuraavan kaltaisissa asioissa:

  • Mitä tehdä, jos pistokäytöstä on seurannut yllättäviä haittavaikutuksia
  • Minkälaisia riskejä voi olla, jos olet lääkityksellä X ja aiot käyttää päihdettä Y (sekä yleisesti kaikki päihteiden ja lääkkeiden yhteiskäyttöön liittyvät kysymykset)
  • Mikä voisi auttaa, kun kaveri otti viikonloppuna ekstaasia kolme päivää putkeen ja nyt on tiistai eikä ruoka pysy vieläkään sisällä
  • Jotain yllättävää terveydellistä tai muuta haittaa on ilmennyt
  • Jos ylipäätään mikään päihteiden käyttöön liittyvä asia askarruttaa
  • Miten paikkakunnallasi pääsee hiv:n ja c-hepatiitin testaukseen ja hoitoon

Kerromme myös mielellämme erilaisista päihteitä käyttäville henkilöille suunnatuista tukipalveluista ja keskustelemme kanssasi, jos haluat arvioida omaa tai lähimmäisesi käyttöä, tai haluat vähentää tai lopettaa käytön kokonaan.

Meitä sitoo salassapito- ja vaitiolovelvollisuus. Emme kerää minkäänlaisia tunnistetietoja käydyistä keskusteluista. Toisin sanoen, meitä ei kiinnosta tietää sen tarkemmin kuka olet tai mitä teet, vaan haluamme auttaa sinua välttämään terveydellisiä ongelmia.

Meiltä ei saa puhtaita pistovälineitä, koska toimimme vain verkossa. Löydät lähimmän terveysneuvontapisteen täältä.

Arvostaisimme myös jos sinulla olisi minuutti aikaa antaa palautetta saamastasi terveysneuvonnasta. Palautekyselyn voi täyttää osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/S/AE5DC0CCA29F061D

 

Verkkoterveysneuvonnastamme löytyy lisää tietoa myös Tiimi-lehden numerossa 3/2020 julkaistusta artikkelista ja A-klinikkasäätiön vuoden 2020 vuosiraportista.