Kysyttävää päihteistä, niiden käytöstä tai haittojen ja riskien vähentämisestä?

Mistä on kysymys

Tavoitteenamme on tarjota hyvässä hengessä rehellistä, ajantasaiseen tutkimustietoon perustuvaa neuvontaa riskitietoisempaan päihteidenkäyttöön. Toimintaamme ohjaa haittoja vähentävä työote, mikä tarkoittaa, että emme tuomitse kenenkään käyttöä, vaan keskitymme siihen, miten vähentää riskejä terveyshaittoihin tai huonoihin kokemuksiin. Meitä sitoo salassapito- ja vaitiolovelvollisuus. Käytämme anonyymejä viestintäkanavia emmekä kerää tunnistetietoja käydyistä keskusteluista.

Miten saat yhteyden

Yhteyttä voi ottaa Session -pikaviestinsovelluksella.
VinkkiJannen Session ID: 05adfd0e3d9451951ce0245bbad555e0e033aaf3d742931f92923576c8fa6dd979
VinkkiJuhon Session ID: 053acc9fb93506953f246f32d00884455b115c5ad2ab8ca32e62e4cb52fd829741

Sessionissa on myös puheluominaisuus, jos kirjoittaminen tai lukeminen on hankalaa esimerkiksi akuutin päihtymystilan takia.

Mitä akuutimpi ja henkilökohtaisempi kysymyksesi on, niin sitä suuremmalla syyllä suosittelemme ottamaan yhteyttä pikaviestinsovelluksilla. Niiden kautta saat vastauksen nopeammin ja tarkentavia kysymyksien esittäminen onnistuu sujuvammin. Tor-verkon sivustoille jätettyihin yleisluontoisempiin ja pidempää selvittelyä vaativiin kysymyksiin vastaamiseen voi mennä parista päivästä viikkoon.

Minkälaisissa asioissa voit ottaa yhteyttä

Voit kysyä neuvoa esimerkiksi seuraavan kaltaisissa asioissa:

  • Mitä tehdä, jos pistokäytöstä on seurannut yllättäviä haittavaikutuksia
  • Minkälaisia riskejä voi olla, jos olet lääkityksellä X ja aiot käyttää päihdettä Y (sekä yleisesti kaikki päihteiden ja lääkkeiden yhteiskäyttöön liittyvät kysymykset)
  • Mikä voisi auttaa, kun kaveri otti viikonloppuna ekstaasia kolme päivää putkeen ja nyt on tiistai eikä ruoka pysy vieläkään sisällä
  • Jotain yllättävää terveydellistä tai muuta haittaa on ilmennyt
  • Jos ylipäätään mikään päihteiden käyttöön liittyvä asia askarruttaa
  • Miten paikkakunnallasi pääsee hiv:n ja c-hepatiitin testaukseen ja hoitoon
  • Tai jos haluat vain keskustella mieltä painavista asioista

Kerromme myös mielellämme erilaisista päihteitä käyttäville henkilöille suunnatuista tukipalveluista ja keskustelemme kanssasi, jos haluat arvioida omaa tai lähimmäisesi käyttöä, tai haluat vähentää tai lopettaa käytön kokonaan.

Meiltä ei saa puhtaita pistovälineitä, koska toimimme vain verkossa. Löydät lähimmän neulanvaihtopisteen täältä.

Toivomme palautetta toiminnastamme

Arvostaisimme, jos sinulla olisi minuutti aikaa antaa palautetta saamastasi terveysneuvonnasta. Palautekyselyn voi täyttää osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/S/99002516FCDFC8DD

Taustatietoja

Verkko-Vinkki -hanke aloitti terveysneuvonnan salatun verkon Torilauta-sivustolla ja anonyymin Wickr Me-sovelluksessa kesällä 2018. Torilaudan sulkeuduttua terveysneuvonta jatkuu Tor-verkon vastaavilla sivustoilla ja anonyymien viestinsovellusten kautta. Torilaudalla esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia löytyy täältä. Verkkoterveysneuvonnastamme löytyy lisää tietoa myös Tiimi-lehden numerossa 3/2020 julkaistusta artikkelista ja A-klinikkasäätiön vuoden 2020 vuosiraportista.