Verkkoterveysneuvonta

Verkko-Vinkki hanke aloitti terveysneuvonnan salatun verkon Torilauta-sivustolla ja anonyymin Wickr Me-sovelluksessa kesällä 2018 ja toiminta jatkuu edelleen.

Tavoitteenamme on tarjota hyvässä hengessä rehellistä, ajantasaiseen tutkimustietoon perustuvaa neuvontaa riskitietoisempaan päihteidenkäyttöön. Toimintaamme ohjaa haittoja vähentävä työote, mikä tarkoittaa, että emme tuomitse kenenkään käyttöä, vaan keskitymme siihen, miten vähentää riskejä terveyshaittoihin tai huonoihin kokemuksiin.

Mitä akuutimpi ja henkilökohtaisempi kysymyksesi on, niin sitä suuremmalla syyllä suosittelemme ottamaan yhteyttä Wickr:llä. Nimimerkkimme Wickr:ssä ovat “VinkkiJanne” ja “VinkkiJuho”.

Wickr:n kautta saat vastauksen paljon nopeammin. Jos joudumme kysymään myös joitain tarkentavia kysymyksiä, se onnistuu paljon sujuvammin Wickr:llä. Torilaudalla meidän terveysneuvontalangan löytää /tt/ - Terveys -alueelta. Sinne jätettyihin yleisluontoisempiin ja pidempää selvittelyä vaativiin kysymyksiin vastaamiseen voi mennä parista päivästä viikkoon.

Voit kysyä neuvoa esimerkiksi seuraavan kaltaisissa asioissa:

  • Mitä tehdä, jos pistokäytöstä on seurannut yllättäviä haittavaikutuksia (hyvä esimerkki akuutista tilanteesta, jossa kannattaa ottaa yhteyttä Wickr:n kautta)
  • Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun aiot kokeilla tiettyä päihdettä
  • Minkälaisia riskejä voi olla, jos olet lääkityksellä X ja Y ja aiot käyttää päihteitä A ja B
  • Mitä tehdä, kun otit viikonloppuna runsaasti ekstaasia ja nyt on tiistai eikä olo ole vieläkään palautunut normaaliksi
  • Jotain yllättävää terveydellistä tai muuta haittaa on ilmennyt
  • Jos ylipäätään mikään päihteiden käyttöön liittyvä asia askarruttaa

Kerromme myös mielellämme erilaisista päihteitä käyttäville henkilöille suunnatuista tukipalveluista ja keskustelemme kanssasi, jos haluat arvioida omaa tai lähimmäisesi käyttöä, tai haluat vähentää tai lopettaa käytön kokonaan.

Osaamisalueeseemme kuuluvat myös HIV:n ja C-hepatiitin ennaltaehkäisy ja hoito. Tarjoamme viimeisintä tietoa uusista C-hepatiitin hoitokäytännöistä sekä tietoa ja tukea hoitoon pääsyn edistämiseksi.

Meitä sitoo salassapito- ja vaitiolovelvollisuus. Emme kerää minkäänlaisia tunnistetietoja käydyistä keskusteluista. Toisin sanoen, meitä ei kiinnosta tietää sen tarkemmin kuka olet tai mitä teet, vaan haluamme auttaa sinua välttämään terveydellisiä ongelmia.

Meiltä ei saa puhtaita pistovälineitä, koska toimimme vain verkossa. Löydät lähimmän terveysneuvontapisteen täältä.

Arvostaisimme myös jos sinulla olisi minuutti aikaa antaa palautetta saamastasi terveysneuvonnasta. Palautekyselyn voi täyttää osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/S/AE5DC0CCA29F061D